Web 3.0 geliyor derken konu Zuckerberg’in “Clone Twitter”ına nasıl geldi?

Naftalinlere sarıp yıllardır bir çekmecede beklettiğim blog sayfası projesi için klavye başında olmanın keyifi ile başlıyorum ilk #techlokmalık yazıma..

Keyifli okumalar..

NurPhoto/Contributor/Getty Images

NurPhoto/Contributor/Getty Images

‘2022’nin ekim ayında tüm dünyanın yakından tanıdığı Tesla ve SpaceX’in üst yöneticisi Elon Musk‘ın 44 Milyar $ gibi uçuk bir rakama Twitter’ı resmen satın almasıyla birlikte platform ile ilgili radikal haberler de peşi sıra gelmeye başladı. Üst düzey işten çıkarmalar, reklam politikaları, parayla satılan mavi tik polemiği gibi sayısız gündem ile hep konuşulan Twitter, bir kaç gün önce artık üye olmayanların içerikleri göremeyeceğini, mavi tik satın almayan üyelerin 600 mesaj görüntüleyebileceği, mavi tik sahiplerinin ise 6000 mesaj görüntüleyebileceğini duyurdu. Bu anlamsız sınırlamalar çok büyük tepki çekti. Hemen ardından sayılarda esnetme yapıldı ancak karardan geri adım atılmadı. Sosyal medyada özgürlüğünün kısıtlanması konusunda hassasiyet gösteren pek çok kullanıcı, rotasını yeni mecralara çevirmeye başladı. Bunlar arasında en büyük ilgiyi Twitter kurucusu Jack Dorsey’in merkeziyetsiz sosyal medya girişimi Bluesky gördü. Ancak zor erişilebilen davetiye sistemi ve beta sürümün henüz kararsız olması gibi nedenlerle platform beklentiyi henüz karşılayamadı. Merkeziyetsiz bir başka girişim Mastodon ise özellikle Twitter satışının ardından hızla 1 milyon kullanıcıyı geçmişti ancak herhangi bir davetiye şartı olamayan bu platform da henüz beklenen patlamayı yapamadı.

Ve geçen gece (5 Temmuz 2023) itibariyle Instagram’ın tüm gücü ile bu boşluğu çok iyi gören META, Threads isimli yepyeni bir sosyal medya uygulamasını hizmete aldı. Sadece bir kaç saatte 1 milyon kullanıcıya erişen Threads, 7 saatte 10 milyon, yaklaşık 16 saatte ise 30 milyon kullanıcıya ulaşarak tarihin en hızlı büyüyen uygulaması oldu. AB Ülkelerinde henüz kişisel verilerle ilgili yasal onayları alamayan uygulama uygulama marketlerinde yayınlanmadı.

Özellikle son dönemde platformun önemli ayarları ile rahatça oynamakta sorun görmeyen Elon Musk’a kızan, bot hesaplardan sıkılan milyonlar, Twitter benzeri yepyeni bir platformu deneyimleme şansını yaşadı. Instagram’da yer alan pek çok fenomen hesap hızla takipçilerini Threads üzerinden de karşıladı.

Benim güç bela davetiye bularak girebildiğim Bluesky ve Mastodon’da yaşadığım “Yahu burada kimse yok ki” duygusunu Threads’de yaşamadım. Çok akıllıca bir hamle ile önemli hesaplardan içerikler rasgele karşıma çıktı, Zaten Instagram’daki takipçilerime Threads’e attığım mesaj bildirim olarak gitmişti ve arkadaşlarımda platforma girer girmez beni takibe alıyordu. Tabi ki eksikleri var, konu arama ya da gündem etiketlerini insanın gözü hemen arıyor mesela.

Biz merkeziyetsiz internet geliyor diye her yerde anlatmaya, bu işin mantığını, teknolojisini açıklamaya çalışırken dünya teknoloji devleri merkeziyetsiz yapıyı da sahipsiz bırakmamak konusunda kararlı görünüyor. Sosyal medyada içerik paylaşmak, dikkat çekmek, fenomen olmak ya da sadece içeriklere erişmek isteyen ve belli ki mevcut platformlardaki sistem, uygulama ya da bot hesaplardan canı sıkılan milyonlarca insan sadece 24 saatte, ileride teknoloji tarihi derslerinde okutulacak bir hamle yaptı.

Kalıcı olur mu, yeni bir Clubhouse vakası yaşanır mı bilinmez ama bu kadar gürültüden sonra Twitter’ın da Meta’nın da işi çok daha zor gibi.

Bekleyip göreceğiz.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir